Ayurveda Palms

AYURVEDA

Ayurveda is een duizenden jaren oude Oosterse gezondheidsleer die ervan uitgaat dat de gezondheid en het welbevinden van lichaam en geest met elkaar samenhangen.

Ayurveda is door de WHO (World Health Organisation) officieel als geneeswijze erkend.

De WHO heeft bepaald dat het een goede geneeswijze is welke met name vaak oplossingen biedt daar waar de Westerse geneeskunde stopt en op lange termijn door het gebruik van natuurlijke kruiden ook zelfs een goedkoper alternatief is.

Het woord Ayurveda komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit twee woorden, ayus en Veda. Ayus betekent leven en Veda betekent kennis of wetenschap, wat samen kennis van het leven maakt. Het precieze ontstaan van de Ayurvedische wetenschap is niet duidelijk. In de mythologie wordt beschreven hoe Ayurveda aan de aarde is gegeven. Duizenden jaren geleden observeerden wijze mannen dat de mensheid leed onder ziekten. Deze wijzen, rishi’s of zieners genoemd, kwamen volgens de mythe in vergadering bijeen in het Himalaya gebergte en besloten de Goden te vragen om een oplossing voor ziekten en het lijden ten gevolge van ziekte. En van hen werd gezonden naar het verblijf van de Goden en ontmoette tussen alle andere Goden de God Indra en kreeg van hem de theorie van de Ayurveda toegediend, die hij vervolgens terugnam naar de aarde om het daar te verspreiden en te onderwijzen. Vast staat dat het een geneeswijze is die van generatie op generatie is doorgegeven, en later ook aan universiteiten werd onderwezen.

Ayurvedische leer: de drie dosha’s, prakruti en vikruti. De interactie tussen drie krachten of substanties, of hoe je het woord ‘dosha’ ook maar wil vertalen, besturen het menselijk lichaam. Ook ons geestelijk functioneren hoort hierbij. De drie dosha’s zijn vata, pitta en kapha. Alles in het stoffelijk universum is opgebouwd uit een combinatie van de vijf grote elementen; aarde, water, vuur, lucht en ether. Ook het menselijk lichaam is opgebouwd uit de 5 elementen. De drie dosha’s ontstaan door drie combinaties van de 5 elementen. De combinatie van aarde en water vormt kapha. Kapha is verantwoordelijk voor de opbouw en kracht van het levende lichaam. Kapha wordt gevormd in de mond, longen en maag. Vuur en water vormen pitta. Pitta is verantwoordelijk voor alle biochemische processen en is het metabolische, transformerende principe. Pitta wordt gevormd in de maag, dunne darm, lever en alvleesklier. Tenslotte ontstaat vata uit de elementen lucht en ether. Vata is het stuwende principe in ons lichaam en zorgt voor alle beweging. Vata wordt gevormd in de dikke darm en het bekkengebied.

Kenmerken van vata: licht, snel, koud, droog, ruw, bewegend, subtiel.

Kenmerken van pitta: licht, traag, heet, olieachtig, glad, subtiel, penetrerend

Kenmerken van kapha: zwaar, langzaam, koud, glad, zacht, stabiel.

Wij zij allemaal verschillende individuen met verschillende opbouw van lichaam en geest. Ongelooflijk veel variaties zijn mogelijk, niemand is identiek. Dit komt omdat iedereen een verschillende verhouding van de dosha’s in zijn of haar lichaam heeft. We noemen dit prakruti, de constitutieleer. Ayurveda onderscheidt in beginsel dan wel drie verschillende constituties gebaseerd op vata, pitta en kapha, maar niemand heeft een pure vata, pitta of kapha constitutie. In realiteit zal de constitutie ontstaan door een combinatie van vata, pitta en kapha, in allerlei verschillende verhoudingen bij verschillende individuen. Het is de unieke verhouding tussen de dosha’s die bij een individu voor welzijn en welbevinden zorgen.

Wanneer de dosha’s uit balans zijn veroorzaken ze ziekte en symptomen. Dosha betekent letterlijk gebrek en dosha’s liggen volgens de Ayurvedische leer dan ook ten grondslag aan het ontstaan van ziekte. Prakruti is het Sanskriet woord voor de constitutie in balans, wanneer de constitutie uit balans is wordt het vikruti genoemd. Afhankelijk van welke dosha uit balans is, komen bepaalde symptomen tot uiting. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke symptomen zijn. Ieders constitutie zorgt voor vatbaarheid voor bepaalde ziekten en symptomen. Een persoon met bijvoorbeeld voornamelijk vata in de constitutie zal vatbaarder zijn voor verstoring van vata dan een persoon met voornamelijk pitta of kapha in de constitutie en andersom.

Bron: Algemene Nederlandse Vereniging voor Ayurveda Geneeskunde (www.anvag.nl)